ART I CREACIÓ. VEUS EN DIÀLEG de Mercè Amat Ballester i Goretti Pomé

El dimarts 23 de maig el presenten a la Llibreria Ona (Pau Claris, 94) de Barcelona a les 19:15h.

 

 


Llibre publicat per Témenos edicions que ha vist la llum dels dies en la diada de Sant Jordi 2023. Aquest ha estat el seu millor bateig.

Un llibre, fet a quatre mans, que les autores el tenien acabat tot just abans de la pandèmia, i ara, en el mes d’abril, arriba a llibreries i a les mans dels lectors.

La poeta barcelonina Mercè Amat i la poblatana artista plàstica, Goretti Pomé, ambdues també professores, una de filosofia, i l’altra d’art, han escrit una obra singular i ens conviden a capbussar-nos en un diàleg on convergeixen el mot poètic, la vibració pictòrica i la reflexió intel·lectual. Amat i Pomé conversen sobre quatre fases que han pensat indispensables en tot procés creatiu: observació, interiorització, interpretació i expressió o comunicació. I ho fan de manera molt personal i distesa des d’un marc de recerca espiritual compartit. Pintures, cartes i poemes, i dos textos finals sobre el sentit i l’origen de la creació artística, conformen aquest llibre.

L’obra va dirigida a un públic ampli: lectors i espectadors d’art, creadors, docents i estudiants, persones interessades en reflexions filosòfiques, estètiques i teològiques, també en les vivències i els pensaments explicats directament per les creadores.

Art i Creació. Veus en diàleg reivindica el caràcter transformador i humanitzador de les arts i convida els lectors a fer un camí de recerca i coneixement de tot el que és essencial i esperançador.

 

PRÒLEG

del poeta Carles Duarte i Montserrat

(selecció de fragments)



L’art dignifica l’existència i li aporta una dimensió transcendent. Més enllà dels aspectes concrets i quotidians de la nostra experiència, l’art uneix en una impressió estètica, en una emoció confluent generacions successives de mirades diverses sobre un món canviant. Quan sentim una obra de Bach, quan contemplem una escultura de Miquel Àngel, quan llegim un llibre de Ramon Llull o de Jorge Luis Borges percebem el que enalteix i fa perdurable la humanitat a través dels segles.

L’escriptora Mercè Amat i l’artista Goretti Pomé -totes dues, a més, professores, és a dir dones compromeses a il·luminar els horitzons dels seus alumnes- ens conviden a capbussar-nos en un diàleg on convergeixen la paraula poètica, el traç del pinzell i la reflexió intel·lectual. Mercè Amat i Goretti Pomé comparteixen una perspectiva espiritual a l’hora de concebre el seu itinerari personal i l’anhel de transcendència les va fer coincidir en àmbits on es trobaven les arts i la religió. En va sorgir l’impuls de dur a terme un projecte singular, el fruit del qual teniu ara a les vostres mans.

(...)

Mercè Amat ens diu que “per escriure versos i poemes cal creure abans en la poesia de la vida”. Sí, l’art no constitueix merament l’aprenentatge i el domini d’una tècnica i d’un llenguatge. Hi ha d’haver el ressò del que és universal i perdurable, del que és immaterial. El batec de l’esperit hi ha de ser nítid. Només així podem aspirar a la plenitud, com ho fan Mercè Amat i Goretti en aquesta reeixida aventura.

Publicar un comentario

0 Comentarios